Iedere schaatswinter is het weer vaste prik: mensen zakken door het ijs. Gelukkig in de meeste gevallen niet ernstig, maar helaas ook met noodlottige afloop. Ondanks alle waarschuwingen van niet alleen gaan en niet zonder veiligheidshulpmiddelen vertrekken, verdrinken toch gemiddeld enkele schaatsers per natuurijsseizoen. Elke schaatser is er één teveel!

De ijstest, onomkoombaar
Toch is het uitproberen van ijs van alle tijden. Dat moet ook wel. Van een afstandje kan je ook niet weten of het veilig is. En de officiele instanties zoals de KNSB en de aangesloten ijsclubs kunnen alleen uitspraak doen dat valt onder hun toezicht. Het waterrijke Nederland is door niemand alleen te bewaken als het gaat om de veiligheid op het ijs. En dus testen overal mensen het ijs.

Doorzakken in beeld
En dus testen mensen zelf het ijs; eerst vaak kinderen en lichtgewichten, dan de avontuerietrs met kennis van het ijs en de mensen die goed voorbereid op pad gaan met ijspriemen en veiligheidslijn. Op Youtube zijn veel filmpjes te zien. Veel filmpjes vallen onder de noemer LOL, “kijk mij eens stoer zijn” . Bij anderen gaat het soms serieuzer. We namen één fimpje onder de loep onder het motto: “wat ging hier nu mis”?

Goed voorbereid maar toch
Volkskrant redacteur Tjerk Gualtherie van Weezel ging een aantal jaren geleden vroeg op pad met zijn vriend en deed er alles aan om doorzakken te voorkomen. Hij legt ook goed uit waarom hij wat meeneemt en gebruikt. Maar één ding ging er mis in zijn aanpak: hij gaat van een kleinere sloot de hoek om naar een bredere vaart. Te zien is dat het ijs daar ook anders is (geen wonder het is door de wind én de breedte van het water later gevormd). Daar test hij het ijs nog even voor de hoek, maar dan barst eerst het ijs in de lengterichting en daar gaat het mis. Gelukkig reed hij aan de kant….
In die zin een mooi, leerzaam voorbeeld: wat in de sloot kan, kan op de vaart vaak nog niet. Hiermee proefondervinderlijk vastgesteld.

Bekijk de video: Volkskrantredacteur Tjerk Gualthérie van Weezel test het ijs

door het ijs
Avonturieren, voorbereid op pad, maar toch….