schaatsen natuurijs veiligheid
We gaan schaatsen op natuurijs en we nemen mee….

Schaatsen op natuurijs met een onbekende dikte en zeker met een onbekende waterdiepte vraagt een verstandige voorbereiding. Als je geen onnodige risico’s wilt nemen, denk je van te voren na wat er mee gaat. Alleen je schaatsen achter in de auto en zo snel mogelijk naar het ijs is niet de handigste beslissing.

Op de proef gesteld
In de winter 2016-2017 waarin we steeds korte natuurijsperiodes hadden hebben we goed kunnen leren hoe je met onzeker ijs om kan gaan. Natuurlijk is het zaak om te beginnen op ondiep water. Als er dan iets gebeurt geen probleem: je wordt alleen plaatselijk nat. Maar weet je niet hoe diep het water is, dan kun je met kleine hulpmiddelen al veel aan de veiligheid doen. Een voorbeeldje van een paar handige hulpmiddelen.

schaatsen slee veiligheid natuurijs
Een slee mee? Voor de kinderen? Ook voor de veiligheid!

Simpele middelen
Met een slee neem je wel een multifunctioneel attribuut mee: eerst lekker erop zitten om je schaatsen aan te trekken, vervolgens heb je hem in de buurt als er wat op het ijs zou gebeuren. Met het touw kan je hem ook toe schuiven naar iemand anders  Een paar ijspriemen helpen als je echt in een wak gaat. Je klimt er gemakkelijker mee uit op zoek naar steviger ijs. Ook stokken kunnen helpen om stevigheid te krijgen op het zwakkere ijs.

 

Bekijk de video’s

Bekijk het nut van enkele simpele hulpmiddelen
Bekijk hoe snel je met ijspriemen het wak uit klimt
Luister wat schaatsen op natuurijs op water van ongelijke diepte betekent (Radio1)

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *