Natuurijs is een schaars artikel. Maar misschien daarom is het juist zo bijzonder. Na de laatste Elfstedentocht in 1997 hebben we vooral min-wintertjes gehad. De winter van 2022/2023 was het weer even mogelijk. Het was natuurlijk te kort, maar het kon toch maar weer even. Dat is juist steeds het spannende van Nederlands natuurijs. Maar we kunnen natuurlijk altijd uitwijken naar elders: Oostenrijk, Zweden, Finland of Noorwegen. IJs genoeg daar én vaak maanden lang.

natuurijs schaatsen
Er gaat niets boven een tocht in eigen land; hier in Dwarsgracht, januari 2009

Natuurijs in Nederland blijft ieder jaar spannend. Door ons grillige winterse klimaat kan je ieder jaar in ieder geval rekenen op enkele dagen vorst. Maar is het genoeg om het ijs op te gaan? En hoe staat het met de veiligheid? Steeds meer schaatsliefhebbers trekken daarom naar het buitenland. Omdat vroeg boeken voordelen heeft schaatsen velen in binnen- en buitenland. Voordeel van sommige buitenlandse locaties is dat er maandenlang achter elkaar geschaatst kan worden. In Noord-Europa is de winter het meest stabiel.

Wanneer kan het?
Iedere winter is het weer opnieuw spannend of we op natuurijs kunnen schaatsen in eigen land. Nederland heeft een grillig winters klimaat, want het kan vriezen en dooien. Een temperatuur van 10 graden is niet vreemd, terwijl het ook 10 graden zou kunnen vriezen. Vriest het eenmaal, dan is het spannend wanneer we veilig het ijs op kunnen.

natuurijs schaatsen
Als het even kan gaan we zo snel mogelijk het ijs op; bosvennetjes op ondiep water

Waar kan het?
Zodra het vriest of gaat vriezen is de belangrijkste vraag waar we veilig kunnen schaatsen. In volgorde van tijd gaat dat als volgt:

  • combibanen (opgespoten en gedweild in één nacht)
  • ondergelopen landjes
  • ondiepe bosvennetjes
  • ondiepe uiterwaarden
  • kleine ondiepe slootjes
  • landijsbanen overzicht van de landijsbanen
  • open water

Denk bij dieper water altijd aan de veiligheid en bereid je goed voor; zie meer bij veiligheid.

Georganiseerde tochten
Een georganiseerde tocht door een ijsclub van de KNSB biedt de meeste veiligheid. Plaatselijke organisaties hebben dagenlang het traject goed verkend en in overleg met de KNSB is het ijs dan vrijgegeven voor veilig schaatsen op het aangegeven traject.

natuurijs schaatsen toertocht
Een uitgezette toertocht: veiligheid én gezelligheid

De site van de KNSB geeft uitgebreide informatie over de schaatsmogelijkheden op natuurijs. Zodra er tochten gereden kunnen worden staan deze aangegeven op de site: www.knsb.nl
En bekijk hier de schaatskaart van de Friesche IJsbond

Tips over schaatsmogelijkheden uit het land

Tips over schaatsmogelijkheden uit het land                                               
Een goed initiatief is dat van Erik Ekkel uit Nuenen. Hij houdt de tips bij van schaatsers uit het land. Bekijk het op: de site:
natuurijs.ekkel.com. Check wel vooraf steeds de omstandigheden, want elke dag is weer anders en waak altijd over je eigen veiligheid en die van anderen.Ben je het wachten zat en wil je toch op natuurijs schaatsen, kijk dan eens bij de vele mogelijkheden in het noorden.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *