Sneeuw is natuurlijk prachtig voor een winterse omgeving, maar voor de schaatsliefhebber wordt het er niet gemakkelijker op. Sneeuw isoleert namelijk zo goed, dat nog niet dik genoeg ijs veel langzamer dik wordt. Ook bij forse temperaturen onder nul kan een sneeuwdek de ijskorst goed isoleren. Bij dun ijs kunnen ook geen zwaardere veegmachines het ijs op. Als het ijs net houdt, kan dan alleen met mankracht en schuivers een baan geschoven worden. Veel handen maken zo een baan voor ijsplezier van velen.

Een geveegde baan, met ijs met draagkracht voor enkelen
Een geveegde baan, met ijs met draagkracht voor enkelen

Op diverse plaatsen in het land is met mankracht geveegd om bij de temperaturen die verder zakken toch goed schaatsijs te hebben.

Kijk hier voor een kort filmpje.

Kijk hier voor een kort interview van Arie Bons als initiatiefnemer van het vegen op Leersumseveld

Van belang is uiteraard altijd de veiligheid. Daarom schaatsen steeds meer mensen met ijspriemen en touwen. Het vergroot niet alleen de eigen veiligheid, maar is ook van nut voor anderen.

Een touw is altijd een nuttig hulpmiddel op onzeker ijs
Een touw is altijd een nuttig hulpmiddel op onzeker ijs

Door wisselende omstandigheden per water, zal de ijskwaliteit en de ijsdikte van plek tot plek zeer verschillen. Wees voorzichtig!

1 januari 2010: op sommige plaatsen lag nog ijs met een laagje sneeuw Een een laagje sneeuw zorgt voor ijs in diverse niveaus.

 Bekijk hier een uitzending van RTV Utrecht over sneeuw op het ijs (10 februari 2010)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*