sneeuwijs

Sneeuw kan de kwaliteit van het ijs in kleine wateren behoorlijk beinvloeden: sneeuwijs in de boerensloten

Sneeuw is natuurlijk prachtig voor een winterse omgeving, maar voor de schaatsliefhebber wordt het er niet gemakkelijker op. Sneeuw isoleert namelijk zo goed, dat nog niet dik genoeg ijs veel langzamer aangroeit. Ook bij forse temperaturen onder nul kan een sneeuwdek de ijskorst goed isoleren en de ijsaangoroi dus belemmeren. Bij dun ijs kunnen ook geen zwaardere veegmachines het ijs op. Als het ijs net houdt, kan dan alleen met mankracht en schuivers een baan geschoven worden. Veel handen maken zo een baan voor ijsplezier van velen.

Eerst sneeuw dan ijs
De beste situatie is eigenlijk als er eerst flink wat sneeuw valt als er nog geen ijs gevormd is. Als de sneeuw dan langzaam valt dat het steeds weer wegdooit in het water heeft het geen negatieve invloed op de ijsvorming. Anders wordt het als er zo veel sneeuw valt én zo snel, dat het in de wateren een soort pap vormt. In dat geval wordt sneeuwijs gevormd. Zeker in de kleinere wateren en sloten is dat het geval.
Bij grotere wateren heeft de sneeuw minder vat op het water en is het water meer in beweging.

LEES/KIJK MEER

Sneeuw  en ijskwaliteit
Eerst sneeuw, dan ijs, dat is de beste volgorde voor een goede ijskwaliteit

Eén gedachte over “Sneeuw en ijs

  • 8 februari 2021 om 16:53
    Permalink

    wat te doen als er eerst sneeuw valt met grote hoeveel heden en gelijk gaat het vriesen zodat de sneeuw op het ijs ligt wat kun je dan nog doen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *