Over schaatsen en natuurijs is al heel wat gepubliceerd in Nederland en andere landen. Op deze pagina een greep uit het aanbod. Ken jij een uitgave, die het melden waard is? Laat het ons even weten via de mail en we zetten hem er graag bij.

NIEUW

De Natuurijsmeester
Teun Breedijk en Johan Boef 165 p.

De natuurijsmeester

Boeiend boek over vele facetten van het schaatsen op natuurijs georganiseerd door ijsclubs en schaatsverenigingen in ons land. Gebaseerd op ervaringen in de praktijk van wedstrijdschaatsen met de marathonsectie tot het organiseren van schaatsactiviteiten door ijsclubs. Nuttig naslagwerk voor iedereen die op een of andere manier omgaat met natuurijs of gewoon graag schaatst op het ijs van de natuur. Van harte aanbevolen. De meeste foto’s kwamen van Natuurijswijzer. 
Bestellen: https://www.natuurijsmeester.nl/product-page 

Over ijs Zwervend over bevroren water
Joost Dikken, 160 p. 97890 9035 502 3

Over ijs Zwerven over bevroren wate

Het schaatsen over onbekend ijs is steeds meer algemeen geworden en trekt steeds meer schaatsliefhebbers aam. Wat in Zweden begonnen is met de training van gidsen, is door steeds meer Nederlanders ontdekt én ook overgenomen. Een van hen is Joost Dikken. Hij heeft jarenlange ervaring met het schaatsen op diverse plekken in Europa. Zweden maakt daar een bijzonder deel van uit omdat hier een rijke en lange traditie is van zelfredzaamheid op het ijs. Joost Dikken werkt ook als gids in Zweden. 
In dit boek staat veel nuttige informatie, praktische tips, verhalen en anekdotes. 

Bekijk hier de bestelmogelijkheden van dit boek

Alles over ijs
Baukje Brugman, Fred Geers en Jolien Langejan, 200 p. Uitgeverij Marmer, Baarn
ISBN 97894 6068 092 2 NUR 400/480/640 
alles over ijs natuurijsboeken

Nederland is één groot schaatsland zodra het maar even vriest. Want als de vele wateren bevroren zijn ontdooien de Nederlanders en zoeken zij het ijs op. Waar dan ook. Alles over ijs geeft een blik in de achtergronden van de liefde voor het ijs. In vele interviews komen helden aan het woord, zoals Reinier Paping en Henk Angenent. Het boek biedt ook een overzicht van alle vijftien Elfstedentochten.
In het boek wordt ruim aandacht besteed aan de Nederlandse geschiedenis op en rond het ijs en de achtergronden van de vorming van het ijs. Een mooi kijk- en leesboek en tegelijkertijd een naslagwerk.

 Bestellen: Bol.com

Schaatsenrijden een cultuurgeschiedenis
 Marnix Koolhaas, 260 p Uitgeverij L.J.Veen ISBN 97890 2041 064 8 

Schaatsenrijden een cultuurgeschiedenis

Nederland mag dan minder vaak ijs hebben, maar als het er is, komt de hele bevolking in beweging. Dat fenomeen is al eeuwen het geval. Schaatshistoricus Marnix Koolhaas beschrijft in zijn boek Schaatsenrijden een cultuurgeschiedenis hoe Nederlanders vertrouwd zijn met het ijs en hoe schaatsen een belangrijke rol speelde door de eeuwen heen. Het boek is fraai geillustreerd met sfeerbeelden en oude prenten en een schat aan informatie over onze volkssport nummer 1.

Bestellen: Bol.com

Wegwijs op natuurijs
Huub Snoep en Fred Geers 224 p. Uitgeverij Marmer ISBN 97894 6068 120 2 NUR 400/4600/480/484

Praktisch handboek over schaatsen op natuurijs in ons land en in het buitenland met achtergronden over het ontstaan van natuurijs. Tips over kleding, voorbereiding, training, voeding en materiaalkeuze. Met een handig overzicht van toertochten in het hele land. Rijk geillustreerd met foto’s over weer, geschiedenis en vele soorten ijs. Brede aandacht voor veiligheid op alle soorten natuurijs.  Handig naslagwerk.

Bestellen: Bol.com