Natuurijs Finland

natuurijs schaatsen finland

In Finland zijn diverse plekken waar geschaatst kan worden. Het seizoen is vaak wat later dan in Zweden omdat de meren vaak groter zijn én omdat de Finnen zelf graag langer doorschaatsen in het winterseizoen. Vanwege de sneeuwval moet soms flink geveegd worden. In Finland zijn een paar bijzondere schaatstrajecten, waaronder door een nationaal park. Bekijk de mooiste schaatslocaties van Finland.

Bekijk de evenementen in Finland

Bekijk het weer in Finland

Kuopio

Kuopio natuurijs schaatsen

Dit havenstadje in het Finse merengebied was jaarlijks het decor van de afsluiting van het seizoen van het marathonschaatsen. Ondanks dat de KNSB hier weggetrokken is, is er jaarlijks nog steeds de Finse Ice marathon. Het is een gezellige sfeer op het ijs en een mooi staaltje van Finse sportiviteit.

Bekijk de website van de Finland Ice Marathon

Bekijk hier de trajecten die meestal geprepareerd worden

Informatie over het ijs en schaatsverhuur www.skatingservicekuopio.fi
Bekijk de ervaringen uit het verleden van de laatste Nederlandse marathon

Punkaharju

natuurijs finland Punkaharju schaatsen

Punkaharju ligt midden in het Finse merengebied.’s Zomers is het er heerlijk kanoën; in de winter zijn de meren voor de schaatsliefhebber. En wat zo mooi is: je kunt er rechtstreeks met de trein vanaf de luchthaven naar toe.

In het Finse merengebied ligt overal ijs; op de meeste plaatsen bedekt met een dikke laag sneeuw. Zonder de sneeuw zijn de meren als blinkende spiegels. Dus wie voor de sneeuw uit komt vindt prachtig hard zwart ijs. De huisjes om te overnachten staan aan de rand van het ijs. Houtkachel aan, ontbijtje, schoenen voor de kachel, brood klaarmaken, koffie in de thermosfles en gaan. Eindeloos genieten van de Finse natuur én de stilte tussen de bossen van Punkaharju.

Voor het reizen naar Finland in de winter is het aan te bevelen per vliegtuig te reizen. KLM en Finnair vliegen allebei op de hoofdstad Helsinki. Per vliegtuig (2,5 + 1 uur vliegen)
Schiphol – Vantaa (Helsinki) met KLM of Finnair. Op de trein door naar Punkaharju. Wie mobieler ter plekke wil zijn huurt een auto op de laatste luchthaven.

schaatsen natuurijs Punkaharju

KIJK/LEES MEER

Oravi

Oravi schaatsen natuurijs Finland

In het Finse merengebied ligt overal ijs; op de meeste plaatsen bedekt met een dikke laag sneeuw. Zo ook in het National Park Linnasaari. Maar om de mens te laten doordringen in de natuur is een schaatstraject uitgezet dat ons brengt in het hartje van het reservaat. Waar in de zomer de kanovaarder alle rust vindt is het nu het domein voor de schaatsende natuurliefhebber. Een eindeloze vlakte in een immens uitgestrekt natuurgebied. Het Nationaal Park Linnasaari staat bekend om zijn zeehonden. In die zin is het een unieke plek in de wereld waar deze zoetwater zeehonden nog leven. We schaatsen tussen de bossen, eilanden en rietvelden.

KIJK/LEES MEER

Rantasalmi (Järvisudän)

Rantasalmi schaatsen natuurijs Finland

Vanuit Rantasalmi is het mogelijk om te schaatsen naar het hierbovengenoemde Oravi. De schaatstocht biedt een prachtig uitzicht op de omgeving tussen de eilanden in het merengebied van het Het Nationaal Park Linnasaari. Het verblijf in Rantasalmi is zeer bijzonder dankzij de bouw van het centrum in ouderwetse stijl met bomen uit de omgeving. In het centrum is het mogelijk te overnachten in luxe hotelkamers en huisjes nabij het ijs. En voor wie dat nog niet dicht genoeg bij het ijs  is: er liggen in het ijs ook boothuizen, waar je uit de kamer zo het ijs op stapt. Een uitgebreide Spa-inrichting geeft deze locatie een extra dimensie.

LEES/KIJK MEER

Ligging
Helsinki-Rantasalmi 315 km
Savonlinna (luchthaven)-Rantasalmi 40 km
Varkaus (luchthaven)-Rantasalmi 40 km
Kuopio (luchthaven)-Rantasalmi 125 km

Tampere 

In het zuiden van Finland, een kleine 180 kilometer ten noorden van Helsinki, ligt Tampere. Tampere is de grootste niet aan zee gelegen stad van Finland (en zelfs van heel Noord-Europa) met een meer dan 225.000 inwoners. Tampere ligt tussen twee grote meren: Näsijärvi in het noorden en Pyhäjärvi in het zuiden. Voor alle inwoners maar ook voor iedereen die er graag gebruik van wil maken, is er op het noordelijke meer elke winter een mooie ijsbaan geprepareerd. Maar ook kunnen gidsen je meenemen naar het mooiste ijs in de omgeving.

De geveegde baan ligt nabij het station en het stadshart van Tampere met andere locaties rond de stad.
Geveegde baan 5,7 km
Seizoen: januari-maart
Meer informatie

Schaatsspecialist in Finland

Bekijk de site van Fin-outdoor, specialist in schaatslocaties in Finland