ACTUEEL WEER IN HET NOORDEN

NOORD-EUROPA

ZWEDEN

NOORWEGEN

FINLAND

LAATSTE NIEUWS

14 januari 2021

Sneeuw en ijs
Het wintert lekker in Scandinavië nu met sneeuw en ijs. De aangroei van het ijs is uiteraard minder snel op plekken waar het gesneeuwd heeft. Op andere plekken, zoals de Ooostze en grotere meren komt nu weer ijs zonder sneeuw.

Bekijk de webcamera’s rond Falun
Bekijk de webcamera van Mora (gericht op het Saxviken meer met een geveegde baan.

Op veel plaatsen is aardig wat sneeuw gevallen Foto Joep Meens

12 januari 2021

Sneeuw belemmert ijsvorming
Op diverse plaatsen in Noorwegen en Zweden is de laatste dagen veel sneeuw gevallen. Dunne ijsvloeren kunnen daardoor niet goed geveegd worden. Op plaatsen met al dikker ijs is schaatsen lastiger. Op zee en de grotere meren is de ijsvorming nog beperkt.

12 januari 2021

Bekijk hier de sneeuwhoogte in Zweden

5 januari 2021

IJsvorming in gang in Midden-Zweden
In de omgeving van Orsa en Mora vriest het nu zo hard dat de eerste schaatsers het ijs gaan verkennen.

3 januari 2021

Noordelijke kou zakt wat af
In Scandinavië wordt het nu ook in zuidelijkere streken wat kouder. In Midden-Zweden ligt her en der sneeuw en dalen de temperaturen beneden het vriespunt. In Falun blijft het de komende tijd vriezen, zodat de meren langzaam dicht zullen vriezen.
Volg het weerbericht van Falun

28 december 2020

Kou nog vooral in noorden van Zweden
In Noord-Zweden vriest het nu even wat harder, maar het lijkt niet van lange duur. De kou verspreidt zich ook nog niet veel naar zuidelijker delen van het land. Althans niet voor de langere duur, zoals het er nu naar uitziet. In Midden-Zweden blijft de siuatie nog steeds wat wisselvallig. Op sommige plaatsen wordt wat geschaatst en gelanglaufd.
Hier en daar wordt geschaatst op dun ijs. Er komen berichten binnen van schaatsers die gaan over 4 cm dik ijs. (En dan is nog onbekend hoe het varieert van plek tot plek).

KIJK/LEES MEER

  • Voorbeeld van een tijdelijk wat koudere plek in Zweden: Koppången
  • Het wisselende weer voorspeld; let op Stockholm (klik op > onder het kaartje voor een weekbeeld)

winter weer zweden

22 december 2020

Nog steeds beperkt met vorst
Op veel plaatsen in het noorden is de temperatuur ruim boven nul. In Stockholm en Falun is wel wat kou in aantocht, maar het is van korte duur en niet koud genoeg voor ijsvorming van betekenis. Ook in Noorwegen is het nog mar beperkt met het winterse weer.

4 december 2020

Schaatsijs slechts op beperkte plaatsen
Op diverse plaatsen zijn schaatsers het ijs opgegaan. Er komen diverse meldingen binnen uit Noorwegen, Zweden en Finland, waar schaatsers zich op het ijs begeven hebben. Het blijft echter nog beperkt tot de noordelijkere of hoger gelegen plaatsen. In Midden-Zweden, waaronder Falun en omgeving, wintert het nog maar weinig. Ook de komende week is daar nog geen vorst te verwachten volgens de meteorologen.

weer Noorwegen Zweden Finland
Begin december nog niet echt winters weer op veel plaatsen in het noorden

26 november 2020

Kou vooral nog in berggebieden
De koude van het noorden is vooral te vinden in de noordelijke berggebieden. Zuidelijker en rond de hoofdsteden is nog weinig van de winter te bekennen. In de hoofdsteden Oslo en Stockholm zal in november weinig vorst te bekennen zijn, afgezien van een enkelke koude nacht.
Bekijk het op de weerkaart van het noorden en kijk waar het vriest. Een voorbeeldje van de vorst vind je in het Zweedse Kalix. Maar maandag lopen de temperaturen al weer op boven nul. Dus ook in het noorden nog geen echte winter.

5 november 2020

Hier en daar is geschaatst
Op diverse plaatsen in Noord-Zweden is geschaatst, maar er is nog geen sprake van diepe en continue vorst. We houden je op de hoogte van de actuele ijssituatie. Kom je zelf iets tegen door je rechtstreekse contacten, meldt het even, dan geven wij het door.

Een steeds verschuivende vorstgrens, die vooral noordelijk blijft Bron: yr.no

Voor nieuws over evenementen kijk hier.