Natuurijs Zweden

Natuurijs in Falun Dalarna Zweden

in Zweden kan op veel plaatsen geschaatst worden. Globaal is het schaatsen in Zweden in te delen in twee vormen van schaatsen: op een vaste locatie of met gidsen op steeds andere plaatsen. In Zweden schaatsen mensen graag op steeds ander ijs. En dat kan omdat gidsen steeds op zoek zijn naar het beste ijs, liefst zonder sneeuw, liefst op de mooiste plekken.

LEES MEER:

Van zuid naar noord

MIDDEN-ZWEDEN (TEN ZUIDEN VAN STOCKHOLM)

Bjørkfors

Een plek waaral jarenlang schaatsers naar toe trekken is de herberg van Linda en Rick in Bjørkfors in de provincie Östergötland. Als het ijs het maar even toelaat is het toeren gebladen.

MIDDEN-ZWEDEN (TEN NOORDEN VAN STOCKHOLM)

Sigtuna

Vlak bij de luchthaven van Stockholm ligt het plaatsje Sigtuna, een levendig stadje, waar al lang geschaatst wordt. Nog niet zo lang geleden was het een van de belangrijkste tussenstops op de Vikingarännet, de schaatstocht tussen Uppsala en Stockholm die nu overgegaan is in de Sigtunarännet. Dit evenement zal jaarlijks worden gehouden rond half februari.

Natuurijs Zweden Sigtuna

Stockholm e.o.

De regio Stockholm is van oudsher de schaatsregio omdat veel schaatsliefbebbers vanuit de stad op pad gaan met de SSSK, de schaatsclub die meer dan 100 jaar bestaat. Al deze schaatsliefhebbers trekken er met elkaar op uit, maar altijd met gidsen en veiligheidsuitrusting. Met bussen trekken ze naar de plekken met het beste ijs. Een afgeleide hiervan is het Zweeds schaatsavontuur (avontuurlijk schaatsen met gidsen én uitrusting) in kleiner verband speciaal voor buitenlandse schaatsliefhebbers.

Avontuurlijk schaatsen
In Zweden wordt vrijwel door iedereen geschaatst met stokken en veiligheidsuitrusting. Veel groepjes gaan met gidsen op stap. Zij kennen het ijs en de omstandigheden. Voor Nederlandse schaatsliefhebbers zijn er in de regio Stockholm diverse mogelijkheden.

natuurijs zweden avontuurlijke tochten

Dit avontuurlijke schaatsen wordt verzorgd door www.zweedsschaatsavontuur.nl en iceguide.se

Bekijk een introductievideo

DALARNA

Een provincie met een lange schaatsgeschiedenis: visitsweden.nl/schaatsen-dalarna/

Geveegd ijs Dalarna
Op diverse plaatsen in Dalarna is geveegd ijs

Runn

Het Runnmeer aan de plaatsen Borlänge en Falun is een van de beste schaatsplekken van heeel Scandinavië omdat het ijs intensief geprepareerd wordt gedurende een langere periode. Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden ijn de omgeving en is goed bereikbaar.

Geveegd natuurijs op het Runnmeer Falun
Goed geveegd ijs op het Runnmeer met afwisselende uitzichten

Orsa/Mora

In Mora ligt het Saxvikenmeer waar elke winter een baan geveegd wordt; vanuit het stadje zo het ijs op. In Mora is ook de Orsasjö, maar de opstapplaats daarvoor ligt meer richting Orsa. Op dit meer ligt een langere geveegde baan. Op beide plaatsen worden door de winter heen evenementen georganisserd door OrsaMoraskating, een ijsclub bestaanfde uit Zweedse én Nederlandse leden. een mooie aanrader voor het schaatsen op de Orsasjö is Hotel Kungshaga met Nederlandse leiding.

Ruimbaan natuurijs Orsa
Ruim baan op het natuurijs op de Orsasjö

Östersund (Storsjö)

Lange, brede geveegde en geschaafde trajecten; parallel mogelijkheden voor wandelen en langlauf
Start bij Badhusparken. (opstap- en parkeerplaatsen).
Geveegde baan: 20 km
Seizoen: februari-maart

NOORD-ZWEDEN

Sinds enkele winters worden in Luleå marathondwedstrijden verreden en worden voor Nederlandse schaatsliefhebbers toertochten georganiseerd. Behalve het schaatsen zijn er tal van activiteiten op en rond het ijs. Aan de rand van Zweeds Lapland ligt aan de Botnische golf ligt ieder jaar een dik pak ijs. Zweedse schaatsliefhebbers uit de regio schaatsen hier al jaren. Winter 2016-2017 was de primeur voor Nederlandse schaatsliefhebbers. En het smaakte naar meer. Marathonschaatsers en toerrijders ontdekten Luleå. Schaatsen op de Botnische Golf.

Luleå

Natuurijs Zweden Luleå

Umeå/Tavelsjö

Niet ver van Umeå ligt een mooi schaatsmeer met een geveegde baan. Een aantal winters achter elkaar is hier een schaatsevenement gehouden. De Belgische meteoroloog Gert Coonen nam een kijkje. Lees hier zijn ervaringen.

natuurijs Tavelsjö
Mooi geprepareerd ijs bij Tavelsjö (Umeä in Noord-Zweden)

Kåge marina

Tien km ten noorden van Skellefteå ligt Kåge marina; ook door wordt regelmatig een schaatsbaan geveegd van circa 6 km. We hebben nog geen beichten over Nederlandse of Belgische deelnemers aan deze activiteiten.

Bekijk de evenementen in Zweden

Bekijk de locaties in Zweden bij NatuurijsZweden; benader hen ook voor actuele informatie.