natuurijs Ammerstol
IJspret in Ammerstol na één nacht hard werken

Na een nacht flinke vorst is het mogelijk om te schaatsen op combibanen in ons land. Deze banen worden ’s nachts besproeid en gedweild om een dunne ijslaag aan te leggen. Na een nacht werken is de ijslaag dik genoeg om overdag schaatsers op het ijs toe te laten. Als de temperatuur overdag onder nul blijft zullen de banen geschikt zijn om te schaatsen. Twee ijsbanen waar het altijd vroeg kan zijn die van Doorn (U) en Ammerstol (Z-H). We nemen een kijkje op beide banen. Ook in de Lier in het Westland werken ze vaak in de nacht hard voor zo’n natuurijsprimeur.

natuurijs schaatsen combibanen
Dweilen met de kraan open heeft zin: natuurijs na één nacht

Schaatsen op beton van Ammerstol
In het Zuidhollandse Ammerstol bij Schoonhoven heeft de ijsclub een fantastische vlakke ijsvloer weten te maken dankzij de vrijwilligers die in de nacht aan net werk geweest zijn. De ijsmakers werkten daarbij in ploegen van enkele uren. Na het werk op de baan moesten sommigen direct al weer naar het werk terwijl de massa van het ijs kon genieten van daag. Velen uit de Krimpenerwaard waren naar de snelle ijsvloer gekomen. Met natuurlijk koek en zopie in de kantine.

LEES/BEKIJK MEER

Op het asfalt van Doorn
Aan de rand van de bossen van de Utrechtse heuvelrug ligt al 109 jaar een ijsbaan. Ooit bedoeld ter bevordering van het schaatsenrijden voor de inwoners van Doorn heeft de baan nog steeds een stimulerende werking op alle schaatsliefhebbers in de wijde omgeving. Ook hier is na hard werken in de nachtelijke uren een mooie ijsvloer ontstaan. Om acht uur ging het hek al open en waren de eerste schaatsliefhebbers aanwezig om het eerste natuurijs van 2017 te testen. En het gleed perfect jong en oud, cracks en krabbelaars genoten een hele dag in de winterzon van 6 januari. De ijsbaan van Doorn is tot 22.00u open geweest en het was echt gezellig en druk; zo’n 2500 schaatsers hebben die dag kunnen genieten van het natuurijs.

LEES/BEKIJK MEER

  • Theo Schipper heeft jarenlang ervaring met met maken van ijs op de combibaan in Doorn; bekijk de video
  • Bekijk een uitzending van de NOS over natuurijs
  • Bekijk nu.nl over schaatsen op natuurijs
  • Bekijk de uitzending van de NOS over de ijsbaan in Ammerstol 2018
  • Bekijk de uitzending van de NOS over de ijsbaan in de Lier 2018
natuurijs Doorse ijsclub
Gezellig druk op de ijsbaan van Doorn; al 109 jaar schaatsplezier

NACHTELIJK DWEILEN MAAKT SCHAATSEN OVER EEN NACHT IJS MOGELIJK
De ijsmakers van Ammerstol in Zuid-Holland is het gelukt schaatsliefhebbers enkele uren ijsplezier te bezorgen nog voor het winter werd. Op 29 november was er even een dunne ijsvloer, dankzij de inzet van de vrijwilligers die in de nacht op de combibaan aan het werk geweest waren.
Bekijk hier de video van de voorbereidingen en hier van het resultaat.

combibaan Ammerstol biedt natuurijs na 1 nacht
Veel nachtelijk werk biedt schaatsliefhebber plezier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *