Bij de door ijsclubs van de KNSB georganiseerde tochten kun je vertrouwen op de veiligheid. De organisatoren kennen het ijs. Zij kennen de zwakke plekken en gaan zelfs in de nacht er op uit om het ijs te controleren. En daar waar het niet veilig is, zetten ze af met rode linten. Maar… niet iedereen denkt dat deze afzetting echt nodig is voor hem of haar.  Ga jij wel eens door het lint?

Zorgvuldig afgezet, met het grootste gemak genegeerd...
Zorgvuldig afgezet, met het grootste gemak genegeerd…

Je ziet zelfs ouders die hun kinderen oproepen onder het lint door te gaan. Als we de veiligheid op het ijs echt serieus nemen is dat uiteraard uit den boze.

Waarom zou deze brug afgesloten zijn?
Waarom zou deze brug afgesloten zijn? En jij gaat toch door het lint?

Nederlanders staan te boek als een eigenwijs volkje. In de bergen trekken we er met een T-shirtje op uit. Ons zal niets overkomen. Meestal niet, nee. Maar je mag ook aannemen dat afgezette stukken ijs, niet voor niets afgezet zijn. Wees daarom voorzichtig met dit soort plekken en respecteer de inzet van de organisatie van de toertocht.

De meeste schaatsers houden zich aan de regels op het ijs
De meeste schaatsers houden zich aan de regels op het ijs

De afzettingen met linten zijn er niet alleen voor het moment zelf, maar zijn vaak ook gericht op de grotere toeloop later op de dag.  Te veel mensen op het ijs per vierkante meter kan later tot problemen leiden. De vooruitziende blik en de ervaring van de organisatoren van de  ijsclub zijn waardevol. Het gaat om onze eigen veiligheid, dus een reden te meer om ons eraan te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*