De GPS toon feilloos waar je geschaatst hebt
De GPS toon feilloos waar je geschaatst hebt

Soms kunnen een kaart en kompas handig zijn, vooral bij langere tochten. Leuk om te zien waar je bent. Wie het geavanceerd wil doen neemt een GPS mee. Dit handige apparaatje geeft precies aan waar je bent, als je van tevoren de punten inbrengt van een topografische kaart in het gebied waar je gaat schaatsen. Achteraf heb je thuis een precies beeld van de route die je gereden hebt.

schaatsen-met-gps

Dit apparaatje is te koop in de betere outdoorwinkels. Je hebt ze in vele verschillende uitvoeringen.

In Zweden is het heel populair om met GPS op stap te gaan. Zweedse schaatsers schaatsen al jaren met GPS om achteraf te zien waar ze geschaatst hebben. Hun ervaringen zetten ze ook op internet.

Met de GPS is exact de route te achterhalen op het ijs
Met de GPS is exact de route te achterhalen op het ijs

De routes variëren steeds omdat ze over ongeveegd ijs gaan zonder markeringen.

Ook in ons land is het leuk om thuis gekomen na te kijken waar je geschaatst hebt.  Op Google Earth laat je de route intekenen. Je ziet precies waar je op het ijs geweest bent en hoeveel je gedaan hebt.

Navigeren met smartphone
Behalve met de GPS is het ook mogelijk met een smartphone. Voor de iPhone/iPad is er nu Topo GPS, een GPS app gebasseerd op de meest gedetailleerde kaart van Nederland, de topografische kaart van het Kadaster. Werkelijk iedere sloot, kanaal, en vijver staan hier op, in tegenstelling tot bv Google Maps. Topo GPS kost slechts 3,59 euro, een fractie van de prijs van een normaal GPS apparaat.

Verder is het mogelijk om met Topo GPS schaatsroutes op te nemen, te importeren, te delen en te plannen. Een schaatser met Topo GPS zal niet verdwalen.

 

Topo GPS
Met de TOPO GPS feilloos de weg vinden op natuurijs

 

MEER INFORMATIE

 

 

 

.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *