Een goede voorbereiding bestaat vooral ook uit een goede opbouw van de voeding de dagen voor een krachtsinspanning op het ijs. Het gebruik van veel koolhydraten, het koolhydraten stapelen, is altijd gunstig. Voor een lekkere lange tocht op het ijs moet je ook goed gevoed vertrekken en voldoende meenemen voor onderweg.

 

Zorg dat je voldoende te verbranden hebt onderweg
Zorg dat je voldoende te verbranden hebt onderweg

Ook al gaan we een tocht rijden met verzorgingsposten,  is het toch raadzaam om zelf ook een en ander mee te nemen. Dat kunnen mueslirepen en sportdranken zijn, maar je kunt ook op de natuurlijke toer gaan. Een paar bananen en een paar sneden bruin brood, ideale voeding voor een sporter onderweg. Denk vooral aan drinken, want bij een forse inspanning is het goed om steeds aan te blijven voeren. Gewoon water kan soms ook nuttig zijn. Bij extra koude is warme drank een uitkomst.  

Door het meemenen van warme en koude drank op een schaatstocht kun je de lege tank regelmatig vullen. Zorg dat je steeds kleine beetjes drinkt, waardoor je vochtvoorziening op peil blijft. Naast sportdrank zijn er diverse vruchtensappen die waardevolle bouwstenen zijn om verbrandde voedingsstoffen weer te compenseren met nieuwe aanvoer.Voor de energie-voorziening vormen koolhydraten de belangrijkste bijdragen. Vetten vormen ook een goede brandstof, maar worden pas in tweede instantie verbruikt. Nadeel is dat de verbranding langzamer is en veel meer energie kost. Koolhydraten zijn dus verweg te prefereren boven andere voedingsstoffen.
Eiwitten worden bij inspanningen niet gebruikt. Alleen als in het lichaam de koolhydraten verbrand zijn, worden de eiwitten aangesproken. Eiwitten zorgen voor het onderhoud en herstel van spierweefsel.

En wat eten en drinken we bij het uitrusten?
En wat eten en drinken we bij het uitrusten?

Wanneer we langer dan twee uur schaatsen is het raadzaam om nde koolhydraten-voorraad aan te vullen. Vloeibare maaltijden zijn verreweg het beste aan te raden omdat tijdens inspanning de opname van vaste stoffen zoveel minder goed plaatsvindt. Bovendien zorgt de vloeibare vorm voor extra toevoeging van vocht.

Voor de vochtvoorziening is een hypotone drank het beste. Dat betekent dat deze drank minder geconcentree is dan het bloed zelf. Speciale sportdranken of verdunde vruchtensappen werken het beste. Gebruik 1 liter water op 1 liter vruchtesap.

GOED OM TE WETEN

  • koolhydraten leveren het snelst energie (gebruik ze in diverse vormen)
  • puur suiker kan maagklachten veroorzaken;vruchtensuiker geeft dat probleem niet
  • voeg een beetje zout toe aan je drinkwater na afloop

HANDIG OM BIJ JE TE HEBBEN

  • krentenbollen
  • bananen
  • eierkoeken
  • ontbijtkoek
  • vruchtesap (ook lekker warm in een thermosfles)
  • muesli-repen
Kant en klaar of zelf gemaakte drank: pas het aan de behoefte aan

Kant en klaar of zelf gemaakte drank: pas het aan de behoefte aan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *