We wachten al lang op een nieuwe Elfstedentocht na de laatste, de 15e in 1997. Nog nooit hebben we zo lang moeten wachten op een volgende. Toen er na 21 jaar wachten in winter 1983/1984 nog geen tocht gehouden kon worden, gaven velen de hoop op. De winters waren te warm; de koelwaterlozingen zouden het verpesten met hun hogere temperaturen.

En toen kwam winter 1984/1985 met een eerste Elfstedentocht. Toegegeven het was op een dooidag, maar hij kwam. En een jaar later weer een. En daarna pas 12 jaar later weer. De gaten tussen de tochten zijn groot. Maar ook weer niet om te wanhopen, want vriest het eenmaal goed, dan kan het ook nog steeds, ondanks de klimaatverandering.

Maar hoe zit het dan met die slappe winters? Waren die er vroeger ook? Ja hoor en niet zo weinig ook! Kijk maar even op de kaart van de Nederlandse Vereniging tot Bevordering van het hardrijden op de schaats. En kijk eens naar de jaren 1856 tot 1876. In deze twintig jaar kon er zeker niet elke winter geschaatst worden.

Bekijk de kaart met de winters tussen 1851 en 1942

Lees meer

Slappe winters van alle tijden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*