Bijzonder met natuurijs is dat je zou denken dat het na een nacht extra vorst beter wordt. Maar soms kan de situatie juist verslechteren als de wind opsteekt, zoals op de dooidag van zondag 14 februari 2021.
Onderstaande foto’s zijn gemaakt op een binnenmeertje (Steenwaard) tussen Houten en Culemborg aan de Lek, geen uiterwaarden, want dit water staat niet rechtstreeks in kontakt met de Lek.
De bovenste foto is van zaterdag 13 februari 2021; de onderste van zondag. Opvallend verschil is dat de twee windwakken van zaterdag op zondag samengesmolten zijn tot één groot windwak, waar de wind na inval van de dooi steeds meer vat op kreeg. Maar wat ook gebeurde: door de onderstroom was het omringende ijs ook zwakker geworden. Waar zaterdag nog velen verder schaatsten ontstond nu golvend ijs. Twee zakten er door na een waarschuwing.
Zeker op grote meren komt het vaker voor dat de wind bestaande windwakken groter maakt en invoed heeft op de dikte van het omringende ijs. Plotseling kunnen grote platen ijs door de wind daardoor op drift geraken.

windwakken in ontwikkeling
Twee windwakken zaterdag; het omringende ijs was sterk genoeg voor passage

ontwikkeling windwakken
Zondag zijn de twee windwakken één grote windwak geworden en het omringende ijs werd snel zwakker

Soms wordt het onverwachts minder
Getagd op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*