Natuurijs is het resultaat van vele krachten in de natuur. In eerste instantie is het natuurlijk de koude die bepaalt of er ijs groeit en de diepte van de kou bepaalt hoe snel het ijs groeit, dus hoe dik het ijs wordt binnen 24 uur. Maar dan zijn er natuurlijk nog de invloeden van wind en luchtvochtigheid die een rol spelen. Maar daarnaast is er natuurlijk een ander fenomeen dat bepalend is voor de ijsvorming: het water.
Belangrijk is niet alleen de waterdiepte, maar ook bijvoorbeeld de omringende natuur en de grondsoort. Op veengronden is er duidelijk een andere situatie dan op een plek met kleigrond. In veengronden zijn, zeker in gebieden met actieve plantengroei, allerlei natuurlijke processen aan de gang. Een mooi voorbeeld bleek in het voorjaar van 2013, waar het in sommige nachten nog wel flink vroor, maar de natuur als gevolg van de zonnekracht in maart/april toch aardig op gang kwam. Een gevolg was een water vol zuurstof.

In het ijs zien we dat terug: veel luchtbelletjes en door de sterke wisseling van temperatuur per etmaal is dit ijs erg bros.