Zaterdag 28 maart was er even een stuk te schaatsen onder de legendarische Waterpoort van Sneek. Zo’n kleine 600 figuranten bezochten een van de Friese elfsteden om mee te spelen in de verfilming van de Hel van ’63 van Steven en Klaas de Jong met Chris Zegers en Cas Jansen in de hoofdrollen.

De hel van '63: even ijs in Sneek op 28 maart 2009
De hel van '63: even ijs in Sneek op 28 maart 2009

De verfilming in Sneek trok ook veel belangstellenden naar Sneek; ondanks regenachtige omstandigheden wisten de producenten een klein stukje Sneek anno 1963 te realiseren.

Chris Zegers op weg naar de stempelpost van Sneek
Chris Zegers op weg naar de stempelpost van Sneek

Veel schaatsers deden geduldig mee aan de diverse opnameshots van de film. Sommigen schaatsten op Noren, anderen op Friesche doorlopers. Alle schaatsers deden met plezier mee, alsof ze de tocht van 1963 zelf reden.

Vanaf februari wordt De Hel van ‘63 opgenomen, een spectaculaire drama- en avonturenfilm gebaseerd op de heroïsche en legendarische gebeurtenissen tijdens de helse Elfstedentocht van 1963. Naast opnames in Lapland en Rusland vinden er uiteraard ook vele opnames plaats in Friesland en Biddinghuizen

Steven de Jong aan het werk om schaatsers en publiek te instrueren
Steven de Jong aan het werk om schaatsers en publiek te instrueren
Friese doorloper, goed voor een tocht van 200 km
Friese doorloper, goed voor een tocht van 200 km
Ontspannen schaatsen in een hel van een wintertese dag
Ontspannen schaatsen in een hel van een winterse dag

Lees hier meer

Lees hier een artikel in het AD

IJs in Sneek!

4 gedachten over “IJs in Sneek!

 • 29 maart 2009 om 20:58
  Permalink

  Beste Fred,
  Wat een mooie foto’s die een heel goeie impressie geven van die dag.
  Ik was één van de figuranten die dag, samen met mijn 2 zussen. Oude tijden herleefden heel even, leuk om eens mee te maken. En leuk ook om kennis met jou te
  hebben gemaakt.
  hartelijke groeten,
  Hieke Kramer uit Bolsward, Doetie uit Lisse en Akkie uit Sneek

 • 3 april 2009 om 15:51
  Permalink

  Was ook een figurant! ‘k Was er samen met een paar kids uit mijn klas! Was een leuke ervaring. In Hindeloopen en Dokkem ga ik weer erg gezellig dus.

 • 3 april 2009 om 21:51
  Permalink

  ik was daar met me gezin aan het figureren, met me 2 zussen me broer en me vader. het was een hele leuke dag maar na een paar uur waren we het wel bui. ik ben nog 2 keer gegaan en ik moet zeggen dat dat toen veel leuker was. omdat er minder mensen waren en iedereen kreeg ook echt wat te doen.

 • 6 april 2009 om 17:06
  Permalink

  Het was ’s morgens heel regenachtig in Sneek. Mijn man heeft ontelbaar veel keer het stukje vanaf de waterpoort geschaatst! Vanaf 9.30 uur tot 18.15 uur. Hoe krijg je mensen zo gek;-) Hij wilde er een paar keer mee stoppen maar ik heb hem steeds weer terug op het ijs gekregen. Uiteindelijk was hij blij dat hij toch tot het einde gebleven is.
  Het was een hele leuke ervaring.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *