vlietland_20141229_over_1_nacht_ijs
Natuurijs primeur IJsclub Vlietland Schipluiden; foto Gemma van Winden-Tetteroo

Het bijzondere van natuurijs (tenminste in ons land) is dat het er zo zelden is. Dat maakt het extra aantrekkelijk. Maar wat even bijzonder is, dat is de strijd om de primeur te hebben in het land. Als jouw ijsbaan de eerste is die open is. Of als er een KNSB-marathon gereden kan worden. Het succes valt of staat natuurlijk in eerste plaats door het weer. Maar in de tweede plaats zijn het de mensen achter de ijsbaan. Hoe is de baan gemaakt: opgespoten of een dunne laag water?

Op veel plaatsen is er een rivaliteit tussen de ijsclubs wie de eerste zal zijn, waar geschaatst kan worden. Er is een al jaren durende competitie tussen Schipluiden en De Lier tussen de ijsverenigingen wie het eerste op het natuurijs staat.  Het lijkt erop dat ze in het westen de landelijke primeur hebben. Zowel De Lier op een betonbaan met sproei installatie als Schipluiden op een natuurijsbaan met 15 cm water eronder is gisteren geschaatst.

De makers van het ijs van IJsclub Vlietland zijn van die mensen die er alles aan doen de primeur te hebben. Aad van Winden secretaris van deze ijsclub en en voorzitter KNSB District Westland meldde ons enthousiast: “Gisteravond vanaf 22.15 uur is op 3,8 cm sneeuwijs in het westen van het land op de ijsbaan van IJsclub Vlietland te Schipluiden door 4 bestuursleden geschaatst. Het ijs was bros, maar solide zolang de temperatuur onder het vriespunt bleef. De waterlaag onder het ijs is rond 15 cm. Rond 23.30 uur kwam de temperatuur boven nul en werd de dunne  ijslaag te poreus om verder te schaatsen. ”

In de media is nog nauwelijks sprake geweest van schaatsen op natuurijs. Ook op twitter en facebook is weinig te zien van andere resultaten van schaatsen op natuurijs. Hadden ze dan toch weer een primeur daar in het Westland?

 MEER LEZEN/ZIEN

 

 

vlietland_natuurijs_primeur_-20141229_0606
De mannen achter de stille natuurijs primeur; foto Gemma van Winden-Tetteroo
Natuurijs primeuren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *