Op 26 februari 1986 werd – gezien de tijd in de winter – de laatste Elfstedentocht ooit gereden. Nog nooit in de geschiedenis werd zo laat in de winter de tocht verreden. Het was de 14e Elfstedentocht, gewonnen door Evert van Benthem en Tineke Dijkshoorn. Er was matige vorst die dag met hard zwart ijs. In 2019 is dat een beetje anders: beetje vorst in de nacht; dat dan weer wel, maar overdag met oplopende zomerse temperaturen. Doe de schaatsen maar in het vet en pak de racefiets om langs de wateren te toeren, waar je anders zou schaatsen. Dromen van toertochten en bruine café’s om te stempelen.

De vroegste Elfstedentocht was die van 1933 (de vijfde tocht), waarbij de tocht op 16 december al verreden werd. Het vroegst in het nieuwe jaar was die van 1909 (de eerste tocht) waarbij de tocht op 2 januari werd verreden. En let wel op zacht ijs, veel plassen, mist én zuidenwind. Een Elfstedentocht in de dooi.

LEES/KIJK MEER

Echt de laatste Elfstedentocht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*