Net als andere winters hebben we soms een paar koude nachten, die zorgen voor een winters gevoel: prachtige ijsvloeren, soms ook al op grotere oppervlakten en vaak ook omgeven door rijp op velden en bomen. Maar de kou is onvoldoende langdurig om een mooie ijsvloer op te bouwen, waarbij sprake kan zijn van schaatsen. Mooi om te zien, maar dus niet voldoende perspectiefbiedend voor de schaatsliefhebber.
Wat wel kan soms is dat ze op de combibanen in de koude nachten (minimaal min 5) een ijsvloer opbouwen door het sproeien van water op een asfalt of beton ondergrond.
In Winterswijk is in de nacht van maandag op dinsdag al een ijsvloer gerealiseerd om te kunnen schaatsen; in samenwerking met TU Twente is een onderlaag van sterk isolerend schuimbeton gebruikt. Na één nacht is zo’n 1 cm dikke ijslaag ontwikkeld.

Woensdagochtend 22 december zou er op meer plaatsen in Nederland met combibanen een ijsvloer kunnen liggen. De Doornsche ijsclub (U) heeft vele jaren al de primeur gehad in de nachtelijke ijsbereiding. Omdat de dite beperkt zal zijn en we met corona te maken hebben is het ijs gereserveerd voor kinderen.

Natuurijs december
Natuurijs door een paar koude nachten; hier plassengebied bij Reeuwijk (Z-H)

LEES/KIJK MEER

Natuurijsprimeur Winterswijk

Doornsche IJsclub

Bekijk de weersverwachting van het KNMI

Koude nachten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*