Terwijl de meeste mensen nog bezig zijn met Kerstmis, trekken de eerste schaatsers over het Friesche ijs. Je moet er vroeg bij zijn, want je weet maar nooit: de dooi, de drukte en de uiterst dunne ijsvloer. In miniwinters moet je elk ogenblik benutten. En dat deden de schaatsliefhebbers die na zonsopgang al vroeg op het ijs stonden. Twee plekken in Friesland waren favoriet: Akmaryp en Ryptsjerk. Twee plekken met ondergelopen weilanden met ijs dat net dik genoeg was om de gemiddelde schaatser te dragen. Zaterdag vooral alleen langs de randen en zondag over de hele breedte. En reken maar dat het een feest was voor de schaatsliefhebbers.

LEES/KIJK MEER

Schaatsers op natuurijs in Friesland (NOS)

Eerste marathon op natuurijs Noordlaren (NOS)

Natuurijsmarathon in Noordlaren (KNSB)

natuurijs schaatsen Friesland
Natuurijs is een kwestie van uren soms; Tweede kerstdag schaatsen in Friesland, Akmaryp  (Foto NOS)
Ook in mini-winters kun je schaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *