Begin januari heeft PostNl een nieuwe postzegel uitgebracht in de serie Typisch Nederlands. Daar hoort uiteraard schaatsten bij. De uitgifte is de 1e van dit jaar in de serie Typisch Nederlands. De meerjarige serie is in 2022 gewijd aan 5 sporten waarin Nederlanders uitblinken. Op de 6 gelijke postzegels staat de waardeaanduiding 1 voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. Het ontwerp van Typisch Nederlands – schaatsen is van de hand van grafisch ontwerper Claire Bedon en creative director Edwin van Praet, van Total Design uit Amsterdam. In de serie verschijnen later dit jaar nog postzegels over de typisch Nederlandse sporten hockey (21 maart), wielrennen (4 april), zeilen (9 mei) en voetbal (15 augustus).

Nederland is een schaatsland. Dat is al eeuwen zo, wat we onder meer kunnen zien op de beroemde schilderijen van Hendrick Avercamp (1585-1634). We leren het van jongs af aan en houden het tot op hoge leeftijd vol. Bij de eerste tekenen van vorst gaan de noren, kluunschaatsen, klapschaatsen, kunstschaatsen, dubbele ijzertjes en hockeyschaatsen al uit het vet. We hebben sinds 1882 de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) met zijn honderden aangersloten schaatsverenigingen door het land, vaak van een even respectabele leeftijd. En niet te vergeten tienduizenden vrijwilligers. IJsmeesters en rayonhoofden staan in hoog aanzien. Want er is ook nog een Friesche IJsbond met aandacht voor een hele provincie met water en ijs.

We doen het bijna allemaal: inlineskaten, kunstrijden, lange- en kortebaanschaatsen, marathon, schoonrijden, shorttrack en als het maar even kan toerschaatsen op natuurijs. Nergens ter wereld zijn er zo veel overdekte ijsbanen als in Nederland. Nederland behoort in de schaatssport dan ook tot de wereldtop. Jaap Eden was in 1893 de eerste Nederlandse wereldkampioen (en in 1895 en 1896). Na hem volgde een lange stoet aan medaillewinnaars bij de meest uiteenlopende toernooien over de hele wereld.

Nederland, schaatsland: nieuwe postzegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*