Het op lange termijn plannen van schaatsevenenementen op natuurijs loopt niet altijd even vlekkenloos. De weersomstandigheden tijdens evenementen kunnen soms voor lastige situaties zorgen. Dat bleek ook weer tijdens de geplande Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, een jaarlijks terugkerend evenement in de maand januari. Maar niet alleen in Oostenrijk spelen veranderende weersomstandigheden een verstorende rol. In het verleden zijn ook in Noorwegen, Zweden en Finland evenementen in het water gevallen. Plotselinge dooi én hevige sneeuwval veroorzaken de grootste problemen. Met de beste hulpmiddelen en de inzet van velen lukt het vaak toch niet om een goede en veilige schaatsbaan te creëren voor een breed publiek of marathonrijders.

Het vooraf (en vaak lang van te voren) plannen van schaatsevenementen op natuurijs dateert vooral uit de jaren 70. Toen na de Elfstedentocht van 1963 de tocht lang op zich liet wachten werd gezocht naar een alternatieve mogelijkheid op buitenlands natuurijs. Bij dat zoeken zijn vele landen bezocht, waaronder Noorwegen (2 x gehouden), Finland, Canada, Italië, Polen en uiteindelijk werd gekozen voor een vaste plek in Oostenrijk: de Weissensee. Niet meer weg te denken. Ondertussen gingen ook steeds meer schaatsers op zoek naar kleinere evenementen in Scandinavië. OOk daar werden evenementen georganiseerd en nog steeds. Maar het weer bolijft de eindregie houden!

In vroeger tijden werden alleen evenementen georganiseerd als er goed schaatsijs beschikbaar was. Bij de huidige lang-termijn-planningen gaat het andersom: lang van te voren wordt een datum vastgelegd voor een evenement. Door de grillige klimaatsomstandigheden zouden organisatoren zich wellicht moeten herbezinnen welke aanpak de beste is.

natuurijs Finland
Ook in Noord-Europa vallen vooraf geplande schaatsevenementen soms in het water
Langetermijnplanning en natuurijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *