schaatsen natuurijs ijsveiligheid
Massaal het ijs op; woensdag 1 maart 2018 Molenpolder Utrecht

De afgelopen tweede miniwinter van 26 februari tot en met 4 maart gingen we uiteindelijk massaal het ijs op. En het ijs was dit keer van een speciale kwaliteit: gevormd op de grens van winter en voorjaar met een zeer sterke wind. Het gevolg was dat de ijsdikte zeer verschillend was: zowel van plaats tot plaats als tussen de diverse locaties in het land. Op korte afstanden van elkaar kon de ijsdikte variëren van 6 cm tot 0 cm. In de ene sloot kon je veilig op het ijs staan in de andere sloot stroomde water.

Wat is verantwoord?
De vraag wat verantwoord is als het gaat om schaatsen op natuurijs is zeer lastig te beantwoorden. Eigenlijk is in zijn algemeenheid daar geen eenduidig antwoord op te geven. Het gaat namelijk niet alleen om de dikte van het ijs. Daar waar deze winter ijsbanen bijna open konden zorgden de windwakken ervoor dat de ijsbanen uiteindelijk niet open konden gaan.  Natuurlijk zijn de normen die de KNSB samen met de ijsclubs heeft vastgesteld wel degelijk een goede indicatie. Iedereen wil op een opengestelde baan veilig schaatsen en bij een toertocht weten dat het veilig is. Maar lastig wordt het met het traject ervoor: tussen de 3 cm dat je kunt staan en de 8 cm dat de eerste ijsbaan de deuren opent. Dat grijze gebied zorgt voor de meeste problemen. En laten we daar nu de laatste jaren juist het meest mee te maken hebben.

als eerste het natuurijs op
Een persoon zal altijd de eerste moeten zijn die het ijs opgaat

De waaghalzen
Zo vroeg mogelijk het ijs op willen is van alle tijden. Uitdagende ijsvloeren doen het hart van de schaatsliefhebber niet alleen sneller kloppen, maar zorgen voor de echte schaatskoorts. Deze ongeneeslijke kwaal zorgt voor een waas voor de ogen. Zodra het kan moet het: het ijs op. En zo geschiedt ook. Iedere schaatsperiode. Wie denkt dat je deze mensen kunt helpen door ze even tot geduld te manen heeft vast nog nooit zo iemand in zijn omgeving gehad. Nu is het zo dat waaghalzen steeds beter toegerust zijn. Met priemen en touwen. Maar er is meer voor nodig om verantwoord op te dun ijs te gaan: gezond verstand, kennis van het ijs en de locatie en mensen om je heen. Ga je alleen om onzeker ijs dan is dat vragen om moeilijkheden. Gelikkig zijn velen zo verstandig geworden.

Drie nachten
En dus gingen velen na een nacht op drie vier het ijs op. Op ondiepe stukken is het vrij gebruikelijk dat je daar na drie nachten kunt schaatsen, maar de wind had gezorgd voor een andere situatie: het water bleef langer open dan normaal én sommige stukken bléven open. En sterker nog: soms werden de windwakken zelfs groter. Maar de strengere vorst in de nachten die volgden maakte het bestaande ijs dikker. En dat weten ook de mensen die het dagelijks volgden of wonen aan het ijs. Dat kun je redelijk voorspellen, zelfs zonder het ijs te meten. En dan komt de wet van het getal: als een schaap over de dam is volgen de anderen. Dat is ook een proces dat niet tegen te houden is.

Lopend vuurtje wordt app
Wat vroeger van mond tot mond ging, gaat nu digitaal, via de mobiel. Soms ter plekke van het ijs af bellend, append, video-end, alles is in één klap zichtbaar voor iedereen. In de avond op youtube en voor de zoekende schaatser een indicatie. Ook de website natuurijsekkel.com heeft zijn diensten bewezen. Het gaf weer een mooi beeld van waar geschaatst werd en waar het nog onveilig was. En zo zocht de massa schaatsliefhebbers zijn weg: soms proefondervindelijk zelf, vaak geholpen door het digitale lopende vuurtje. In dat opzicht niet echt onverantwoord toch?

Geduldig nog een dagje wachten...
Nog even een dagje afwachten

De media
In het hele proces van het eerste ijs tot aan begaanbaar ijs voor velen hebben we ook nog te maken met wat tot ons komt via de media. Radio, Televisie en schrijvende pers zit er bovenop. Veel media zijn afhankelijk van bronnen als meteorologen of autoriteiten uit de schaatswereld. Soms worden ijsclubs benaderd en bij een echte winter natuurlijk de bestuurders van de Friesche Elfstedentocht. In dit hele mediageweld, want de gekte is alom, zijn er kranten die vrijdags terwijl het nog geen graad vriest met grote stelligheid beweren dat na het weekend de schaatsen uit het vet kunnen. Ja uit het vet kunnen ze in oktober als de kunstijsbanen open kunnen.

Heb jij een andere mening, dan plaatsen we die graag! Stuur je berichtje naar info@natuurijswijzer.nl 

Massaal gingen we het ijs op; hoe verantwoord was het?
Getagd op:            

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*