op ontdekking over onbekend natuurijs
Vrijdag 3 maart 2018: we gingen weer op ontdekking: over sloten en kleinere vaarten

Ons landje aan de lauwe Noordzee wordt gekenmerkt door vele soorten winters. Ouderen hebben het er vaak over “vroeger ging je iedere winter het ijs op en je had sneeuw”. Als je de statistieken bekijkt, blijkt dat velen de winters van hun jeugd groter en mooier maken. Ook in vroeger tijden waren er kwakkelwinters (maar die vergeten we blijkbaar….) De laatste winters vanaf 2000 hebben we toch ook vele winters gehad dat we konden schaatsen. Nee geen Elfstedentochten, maar de ijspret was er toch vaak niet minder onder.

veilig over onbekend ijs
Eigenlijk reden velen best verantwoord op het onduidelijke ijs: veilige rondjes

De winter van 2017-2018 was wel weer een heel bijzondere. Vaak vorst in de nacht, maar overdag weer temperaturen boven nul. Veel koude wind. Een pesterige winter voor de schaatsliefhebber. En dan ineens: een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië; een klassieke weersituatie voor een koude luchtstroom vanuit het noorden en het oosten.  Het ijs groeit, windwakken ook. We proberen het voorzichtig op ondergelopen landjes, maar zelfs daar zakten mensen door het ijs. Overal waar maar een beetje ijs lag, waagden mensen zich op het ijs.  En dan een paar koude nachten en Nederland gaat massaal het ijs op. We kijken terug op een bijzondere winter.

KIJK/LEES MEER

Bekijk het op de video van Wijdemeren van Boven
Bekijk ook: winter 2017/2018

schaatsers zoeken hun weg over het natuurijs
Vrijdag 3 maart 2018: massaal gingen we het ijs op: schaatsers zijn niet meer te temmen (Foto Wijdemeren van Boven)
We blikken terug

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*