De laatste dagen is het op diverse plaatsen gaan dooien in Scandinavië. Dooi is op zich geen probleem omdat het ijs veelal dik genoeg is. Bovendien zorgt dooi vaak voor een mooie. gladde ijsvloer, waarbij zelfs scheuren op een natuurlijke manier verdwijnen. Lastiger wordt het als regen en sneeuw zich met elkaar gaan vermengen. Dat is op diverse plaatsen het geval, waaronder in Falun, Mora en Orsa. Maar mogelijk dat na enige tijd toch weer banen goed geprepareerd kunnen worden. Het gaat in ieder geval weer vriezen.
Voor toekomstige evenementen in Noorwegen en Zweden kan het lastig zijn; het eerste evenement is de Sigtunarännet nabij Stockholm die gepland staat op 20 februari a.s. Op de dag van het evenement zien de weersverwachtingen er goed uit.

Voor het avontuurlijke schaatsen in Zweden worden vaak plekken gezocht waar de problemen het minst zijn. Gidsen weten vaak plekken met ijs te vinden waar het minste sneeuw gevallen is. De verschillen zijn vaak groot van plek tot plek.

Bekijk het noordelijke weer

natuurijszweden
Op de Orsasjö en op het Runnmeer zijn de banen tijdelijk gesloten. Foto Joep Meens

Dooi in Midden-Scandinavië
Getagd op:            

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *