De Overijsselse tegenhanger van de Elfstedentocht, de Overijsselse Merentocht, gaat er niet meer van komen. De droom die maar niet uit mocht komen, zelfs niet na 26 jaar. Er zijn meer aanleidingen voor het afblazen van een vervolg van deze tocht dan het veranderende klimaat. Steeds lastiger is namelijk ook de regelgeving geworden in de kwetsbare natuurgebieden Weerribben en Wieden, waardoor de tocht gepland was. Met de toeloop van zo’n 15.000 schaatsliefhebbers is de druk op het ijs en de omgeving zeer groot; de toeloop van buitenaf nog niet meegerekend.

In de jaren dat het bestuur bij elkaar kwam vanaf 1997 is veel werk verricht om het ideaal te verwezenlijken. Daarbij werd intensief samengewerkt door 14 aangesloten ijsclubs in de regio met in totaal meer dan 11.000 leden. Dat aantal is in de loop van 26 jaar gehalveerd.

Geestelijk vader van deze geschakelde tocht van de diverse ijsclubs in Overijssel was Klaas Naberman uit Sint Jansklooster, de vroegere woonplaats van Evert van Benthem, die de Elfstedentochten van 1985 en 1986 op zijn naam zette. In Overijssel waren al twee tochten populair voor de oprichting: de Noordwesthoekrit en de HollandVenetiëtocht.

In de Stentor van 12 september 2022 staat een uitgebreid artikel over de nooit verreden tocht.

Overijsselse Merentocht
Een droom die nooit uitkwam; na 26 jaar stopt de organisatie met de plannen voor deze tocht
Overijsselse Merentocht komt er niet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *