In Scandinavië is het toerschaatsen de laatste jaren sterk ontwikkeld. Zweden is daarin een koploper, mede dankzij hun outdoororganisatie, Friluftsfrämjandet, die veel gedaan heeft aan de verspreiding van kennis over het veilig schaatsen op natuurijs.De veiligheid op het zeer wisselende natuurijs staat bij de Zweden hoog in het vaandel. Dat moet ook wel omdat er zoveel plaatsen met ijs zijn, waar mensen erop gaan. De dikte en de ikwaliteit van het ijs verschilt sterk zodat er alles aan gelegen is om dit veilig te doen. Zweden heeft maar enkele plaatsen met georganiseerd schaatsen op vaste plekken. Dus ijsmeesters en ijsclubs zijn een uitzondering. Plaatsen met geveegde banen of evenementen zijn onder andere het Runnmeer bij Falun, de Orsasjö en Saxviken bij Orsa/Mora, Sigtuna, Arenaälven bij Umeå en Luleå (beide laatste in Noord-Zweden). We houden je op de hoogte van het noordelijke ijs.

natuurijszweden Runn
Het Runnmeer in Midden-Zweden; één van de plekken met geveegd ijs

KIJK/LEES MEER

Verleidelijk noordelijk ijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *