Terwijl we vroeger afwachtten wat Koning Winter ons brengen zou, proberen we nu alle voorwaarden zo te scheppen dat de aanwezige kou maximaal benut kan worden. Daardoor is het allemaal nog spannender geworden. Maar één ding is gelijk gebleven: een blik op de thermometer. Alleen heeft de techniek hierbij een handje geholpen, zo kunnen ze in Winterswijk met de hulp van sensoren in de betonnen ondergrond precies zien hoe de temperatuur is. En daar spelen ze op in met het sproeien van water. In Haaksbergen werken ze met het onder water zetten van de baan, waarbij ze – als de gewenste 30 mm voor de marathon op natuurijs bereikt is – het water eronder weg laten lopen. Maar ook op andere plekken in ons land met combibanen zal het spannend worden. In de nachten wordt hard gesproeid en gedweild om een mooie ijslaag te krijgen op een harde ondergrond. Een centrale vraag komt steeds terug: wanneer kunnen we het ijs op? En niemand kan daar nog een sluitend antwoord op geven. Woensdagavond 21.00 uur was het in Twente 1,6 graden onder nul. Volg het hier zelf in jouw omgeving.

marathon op natuurijs

Samenspel van techniek en natuur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *