In Doorn weten ze daar alles van. De Doorsche ijsclub is een van de eerste ijsclubs in het land waar ze het voor elkaar wisten te krijgen om in één nacht een ijsvloer te creëren. Aan de rand van het dorp aan de Utrechtse Heuvelrug ligt een prachtige plek verscholen tussen de bomen. Als het maar even vriest lijkt het daar net iets kouder dan elders. En als het dooit geven de bomen net wat beschutting tegen de zonnewarmte. En zo begonnen de ijsmeesters op een baan van asfalt om hierop in de nacht water te sproeien en vervolgens te dweilen. En zo lukte het om een ijsvloer aan te bieden na één vorstnacht. Uniek in Nederland. En dus is de landelijke pers hier elke keer te vinden als het weer gelukt is. En dat is al heer wat keren gebeurt in Doorn, dankzij jarenlange ervaring en een ijzersterk team dat steeds klaar staat; voor én achter de schermen. Een bijzonder staaltje vakmanschap én liefde voor de schaatssport.

na
Schaatsen op het natuurijs van de Doorsche ijsclub op 2 december 2023

Doorn, een begrip
Sinds de asfaltbaan bestaat is er grote belangstelling voor deze baan bij de regionale schaatsverenigingen en provinciale schaatsselecties; op deze baan wordt zomers driftig geskeelerd. De plek aan de rand van de bossen van de Utrechtse heuvelrug vormt een extra trekpleister. Steeds werd het asfalt weer vernieuwd en verbeterd. Zo werd enige tijd geleden een extra tussen-baan aangebracht om te zorgen voor een kleiner rondje dat meer in de schaduw ligt. Daardoor is een rondje te schaatsen zonder dat de zon het ijs al te snel aantast. En zo zoeken de ijsmeesters steeds naar praktische plossingen om zo snel mogelijk ijs te kunnen hebben om te kunnen schaatsen.

Sproeien en dweilen; laag voor laag

Nachtelijk sproeien
De vrijwilligers van de ijsclub staan direct klaar als ook maar enige sprake is van vorst in de lucht. Maar ook vooraf is alles tiptop in orde, want in het gebouw is een mooie kantine met wc’s en centrale verwarming. En al het materieel voor het onderhoud van de ijsbaan staat in een aparte ruimte. Een team van vrijwilligers werkt in ploegen om elkaar af te lossen tijdens de nachten dat gedweild en gesproeid moet worden. Drie ploegen zijn aan het werk: een van 20.00 tot 24 00 uur; een van 24.00 tot 04.00 uur en een van 04.00 tot 08.00 uur. Dat functioneert al jaren goed. Frederik Swart daarover: “we gaan met die ploegen aan het werk en deze geven ook weer informatie aan elkaar door over hun bevindingen. Zo was in de nacht van 1 op 2 december gebleken dat het in de vroege morgen beter was om niet meer te sproeien. En zo bereiken we met elkaar het beste resultaat.In totaal is 8 keer rond gereden. Per keer komt dan 1 mm ijs op de baan ongeveer.”

Lange traditie
De Doornsche ijsclub heeft een lange traditie. Op de site is dat mooi te lezen. Dankzij de inzet van de vele vrijwilligers door de jaren heen zijn veel dingen verbeteterd en is veel gepresteerd waardoor ze landelijke bekendheid kregen. Veel is ook te danken aan de inzet van praktische mensen die de schouders eronder zetten, vaak ook met de hulp van ondernemers uit de omgeving. Binnen de groep vrijwilligers speelt de familie Schippers een bijzondere rol. De broers hebben al lang een actieve rol op en rond de baan.

Doornsche ijsbaan
Een trouw team van vrijwillligers voor en achter de schermen
Iedere keer weer bijzonder: een ijsvloer in slappe winters

Dankbare schaatsliefhebbers
En iedere keer weer als er ijs ligt komen vooral dorpsgenoten naar het ijs. Ze zijn massaal lid van hun plaatselijke ijsbaan en genieten elke keer weer als juist in hun dorp ijs ligt, terwijl elders in het land nauwelijks geschaatst kan worden. Opvallend is het grote aantal gezinnen met kinderen dat hier komt. De baan is hiervoor ook het beste geschikt. De kilometervreters én de snelle rijders moeten hier niet zijn. Dat is ook algemeen bekend. Dus is het vooral voor de schaatsliefhebber die in alle rust op natuurijs wil staan. En zelfs in de slappe winters van tegenwoordig is dat toch regelmatig gelukt!

Iedere keer weer bijzonder: een ijsvloer in slappe winters

Frederik Swart over het werken in ploegen

KIJK/LEES MEER

Luister naar Kees Schippers, een van de ervaren ijsmeesters met jarenlange ervaring

Luister naar Frederik Swart die vertelt over de lastige omstandigheden bij weinig vorst

Bekijk de website van de Doornsche ijsclub

Bekijk het Jeugdjournaal van 2 december 2023

Ook Winterswijk had ijs: NOS-journaal

Hoe je een ijsvloer maakt bij weinig vorst
Getagd op:         

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *