Al jaren zijn er geen toertochten meer. En logisch echt betrouwbaar wordt het ijs niet in een mini-ijsperiode zoals we die de laatste jaren hebben. Maar dan ken je de Nederlandse schaatsliefhebber nog niet, want: geen tochten, dan maken we er toch zelf een. Een van die plekken waar dat gebeurde was op de grens van Zuid-Holland en Utrecht. Jarenlang werd in dat gebied de Twee Provincientocht georganiseerd, een prachtige tocht over sloten en vaarten met diverse startpunten. Op zondag 18 december 2022, aangekondigd als dooidag met onbetrouwbaar ijs, startten schaatsliefhebbers uit de plaatsen die normaal startplaatsen zijn en ieder reed zo zijn eigen tocht. Opvallend was de informatie-uitwisseling onderweg, maar ook de behulpzaamheid bij zwakke of onduidelijke plekken. Een prachtige schaatsdag zonder koekenzopie, kluunmatten en stempelplaatsen, maar de ijspret was groot. Op veel plaatsen in het land namen schaatsliefhebbers massaal bezit van het ijs; ook op ijsvloeren die aangekondigd werden als onbetrouwbaar. Maar het Nederlandse schaatspubliek laat zich er toch nog niet van weerhouden de laatste dag van de miniwinter er op uit te trekken. Natuurijs is te zeldzaam.

 

natuuurijs Vlist Polsbroek
Veel ijspret op de zelfgemaakte tochten in een vertrouwd schaatsgebied: Krimpenerwaard (ZH)

KIJK/LEES MEER

Zoekend naar de grenzen van het haalbare (video tocht zonder tocht)

Gaan over onbekend ijs
Getagd op:        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *