Het lijkt tegenstrijdig: natuurijs-ontwikkeling, want het ijs is natuurlijk niet kunstmatig gevormd, maar in Winterswijk helpen ze de natuur graag een beetje. Eigenlijk twee beetjes, want na de succesvolle toepassing van schuimbeton in de ondergrond om eerder ijs te hebben is nu het zoeken naar langer ijs hebben. In de wereld van kunstijs was daar al eerder ervaring mee opgedaan. Ook elders in het land zijn op combibanen al proeven gedaan met toevoeging van kalk, zo kwam naar voren op een bijeenkomst van natuurijsmeesters in het Heerenveense Thialf februari dit jaar.
In Winterswijk wordt een wit gemaakte ondergrond beproefd en de eerste ervaringen lijken hoopvol. Een deel van de krabbelbaan is wit gemaakt om de effecten goed te bestuderen. Het onderzoek wordt gevolgd door professor Gerrit Brem van de Universiteit van Twente. De witte ondergrond weerkaatst het zonlicht, waardoor het oppervlakte langer kouder blijft. Dit helpt mee om de kwetsbare dunne ijslaag langer te beschermen tegen zoninstraling later in de ochtend als de zon meer kracht krijgt.

natuurijs experimenten met witte ondergrond in Winterswijk Foto Wim Ruesink
IJsmeester Hendrik van Prooijen inspecteert de dikte van het ijs op het proefvlak op de krabbelbaan van de Winterswijkse IJsverening  FOTO: WIM RUESINK
Winterswijk gaat verder in de natuurijs-ontwikkeling

Eén gedachte over “Winterswijk gaat verder in de natuurijs-ontwikkeling

  • 4 maart 2023 om 15:49
    Permalink

    Als dit in de Ardennen zou zijn , dan kunnen we niet dagen maar weken schaatsen in de natuur …. investeerders gezocht .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *