Schaatsen op de landijsbaan van Voorthuizen winter 2018 FOTO HANS MALESTEIN
Schaatsen op de landijsbaan van Voorthuizen winter 2018 FOTO HANS MALESTEIN

Ons land kent van oudsher veel landijsbanen. Eigenlijk een prachtig fenomeen: een stuk land wordt in de herfst onder water gezet en als het goed gevroren heeft kan het hek open en schaatsen maar. Vaak ook met een gezellig clubhuis ernaast, waar de warmte en de gemengde lucht van rookworst, erwtensoep, chocolademelk en beerenburg je tegemoed komt. Maar niet te vergeten de gezelligheid van de ontmoeting rond het oh zo spannende ijs. Een fantastisch sfeertje.

Vele ijsclubs, schaatsverenigingen en schaatsclubs in ons land hebben zo’n baan. Het lijkt allemaal heel simpel, maar er moet ook heel veel gebeuren en… het kost geld. Vele clubs in ons land hebben het lang volgehouden al. Wat een geduld: jaar in jaar uit wachten op iets wat misschien ooit komt. Met jaarlijks al die inspanningen: maaien, opschietende boompjes eruit, zorgen dat het water erin blijft staan en dan de kraan open. Maar dan nog ben je er niet. Want er moet ook nog verlichting en muziek komen. Vele vrijwilligers hebben de afgelopen jaren al die inspanningen geleverd, geduldig afwachtend of het weer zou kunnen of niet. En het trieste van het verhaal is eigenlijk dat in de miniwinter van 2021 en ook weer december 2022 het juist de landijsbanen waar niet of nauwelijks geschaatst kon worden. Op veel landijsbanen is na 2018 niet meer geschaatst.

IJspret op de landijsbaan van Voorthuizen FOTO HANS MALESTEIN
IJspret op de landijsbaan van Voorthuizen FOTO HANS MALESTEIN

Dus wat te verwachten is: er zullen landijsbanen af gaan vallen. Door het gebrek aan geld of mankracht. Sommigen sluiten geruisloos hun deuren of gaan over op een moderne manier met combibanen, de succesvolle manier om snel ijs te hebben met Winterswijk als het meest succesvolle en aansprekende voorbeeld. Maar dat is niet voor elke ijsclub weggelegd. Zo sluit de ijsbaan van Voorthuizen dit voorjaar zijn deuren. Geen gemakkelijke beslissing, maar helaas nu toch een feit. Winter 2018 was de laatste keer en die zal nu de boeken in gaan als de allerlaatste keer. Met weemoed blikken we terug. Met dank aan iedereen die zich ingezet heeft voor deze locale ijspret.

natuurijs ijsbaan voorthuizen Foto Hans Malestein
Eddie en Linda van de Bor, eigenaren van de ijsbaan. FOTO HANS MALESTEIN

KIJK/LEES MEER

De Gelderlander over ijsclub Voorthuizen

Foto’s in de Gelderlander over ijsclub Voorthuizen

Fcebookpagina van de IJsbaan Voorthuizen

Het lastige bestaan van de landijsbaan
Getagd op:        

2 gedachten over “Het lastige bestaan van de landijsbaan

  • 15 april 2023 om 20:25
    Permalink

    Ha wat jammer dat er nog weinig ontwikkelt wordt waarbij wonen en landijsbandn geïntegreerd worden. Een open plek in een wijk biedt in meerdere seizoenen ook ruimte voor broodnodige ontmoeting en ontspanning in een wijk. Misschien kan de KNSB hierin landelijk meedenken en helpen ontwikkelen.

  • 15 april 2023 om 20:31
    Permalink

    Helemaal mee eens Robbert; zou goed zijn als KNSB hierin een stimulerende rol zou kunnen hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *